Om thuiswerken voor je medewerkers mogelijk te maken, is het van belang dat de IT-beveiliging op orde is. Er is echter meer nodig dan alleen het beveiligen van apparaten met de benodigde securitysoftware. Nu meer mensen thuiswerken, blijken bedrijven hun securitybeleid voor werken buiten kantoor niet op orde te hebben. Medewerkers vormen namelijk het grootste veiligheidsrisico. Daarom moeten jouw medewerkers zich beter bewust zijn van de risico’s.
Hoe beperk je de risico’s? 3 tips
Ooit was het voldoende om je medewerkers, op hun werkplek op kantoor, met enkel een gebruikersnaam en wachtwoord in te laten loggen op het netwerk.
Vandaag de dag ziet de wereld er heel anders uit. Veel bedrijven zitten midden in hun digitale transformatie, waarbij medewerkers overal – binnen en buiten kantoor – kunnen inloggen vanaf verschillende apparaten. Als gevolg van flexibele werktijden is de kans aanwezig dat je medewerkers ook buiten kantoortijden inloggen. Hoe weet je dan zeker dat degene die inlogt ook echt een medewerker van jouw organisatie is, en niet iemand met kwaadwillende intenties?
Het is lastig om jouw IT-beveiliging op orde te hebben als de aanvallen steeds slimmer worden
1. Bereid je altijd voor op het ergste
Er is kennis nodig om bestand te zijn tegen kwaadwillenden die je systeem willen binnendringen. Als je een IT-partner hebt, dan ben je er altijd van verzekerd dat in ieder geval de basiskennis om securitygevaar te herkennen en uit te schakelen aanwezig is. Je kunt met securitytools van Microsoft hackers en andere kwaadwillende mensen buiten je omgeving houden. Maar als je alle security producten van Microsoft als combinatie wil inzetten, dan is dat redelijk complex. Een IT-partner met kennis van zaken neemt die zorg uit handen en zorgt er voor dat jouw IT-beveiliging op orde is. Het is best lastig om bij te blijven qua kennis, want de aanvallen worden steeds slimmer. Daarom blijft hardwaresecurity een aandachtspunt, zeker nu ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen de verwachting is dat veel organisaties hun personeel langer laten thuiswerken.
2. Proactieve support
Dankzij onze focus op security kunnen wij in een vroeg stadium potentiële dreigingen detecteren en zelfs voorkomen, en zo jouw organisatie op een hoger securityniveau brengen. We borgen de continuïteit van je bedrijfsprocessen, zodat je bedrijf niet stil komt te staan na een aanval.
3. Bewustzijn van de medewerkers
Maar wat misschien nog belangrijker is, naast alle technische maatregelen, is de bewustwording van jouw medewerkers. Omdat zij dagelijks met al je systemen werken, vormen zij het grootste veiligheidsrisico. Door je medewerkers te trainen op veilig werken, bescherm je ook nog eens een kwetsbaar deel van je organisatie: je medewerkers. Focus op het bewustzijn van medewerkers betreffende hun rol in security zou in elke organisatie alleen daarom al topprioriteit moeten zijn.
Een effectief securitybeleid
De juiste maatregelen voor jouw bedrijf kun je pas nemen als de risico’s goed in kaart zijn gebracht en de impact van mogelijke scenario’s is beschreven. Alleen dan is het mogelijk om een goed en effectief securitybeleid op te stellen, passend bij jouw organisatie.
Meer weten?
Heb je hulp nodig bij het in kaart brengen van mogelijke veiligheidsrisico’s? Of heb je al een securitybeleid en kunnen wij dat optimaliseren met onze securityoplossingen uit de Digital Cloud Suite? Neem dan snel contact op met één van onze securityexperts en laat je vrijblijvend informeren over de mogelijkheden.