De tijd dat we om half negen inklokten op kantoor om om vijf uur het pand weer te verlaten, ligt ver achter ons. Vandaag de dag kunnen we overal, altijd en vanaf elk apparaat werken. Collega Niels vertelde in een eerdere blog al hoe zijn flexibele werkdagen eruitzien. Volgens Microsoft zijn er een aantal trends die de werkcultuur in de komende jaren nog verder zullen veranderen. In dit blog lees je meer over 5 trends die je werkplek gaan veranderen.
1. Opkomst van de digital natives
In 2025 zal 75% van de mondiale beroepsbevolking bestaan uit millenials. Ondertussen rukt ook Generatie Z op. Waarom dit belangrijk is? Deze nieuwe generaties bevatten de eerste digitale autochtonen. Zij zijn volwassen geworden in een tijdperk waarin het leven zonder een mobiel apparaat bijna onmogelijk is voor te stellen. Ze willen flexibel zijn in waar en wanneer ze werken en kunnen verbinden en samenwerken met collega’s wanneer het nuttig of nodig is. Daar moet je als werkgever dan wel de faciliteiten voor kunnen bieden.
De digital natives vinden het ook belangrijk met hun werk een positieve impact te hebben op de samenleving. Als werkgever ook iets om rekening mee te houden.
2. Vervagende grenzen van tijd en plaats
Steeds meer bedrijven werken wereldwijd, met werknemers en partners over de hele wereld. Hierdoor zullen de traditionele grenzen van tijd, locatie, ruimte en structuur steeds verder vervagen. Werk is niet meer beperkt tot de vaste bureaus in hetzelfde kantoorgebouw, vijf dagen per week van half negen tot vijf.
Zakelijk succes hangt af van het vermogen om mensen met elkaar te verbinden en te zorgen dat de informatie die ze nodig hebben overal en altijd beschikbaar is. En dat geldt niet alleen voor medewerkers onderling. Ook van de manier waarop er met klanten wordt gecommuniceerd en hoe er met feedback van klanten wordt omgegaan wordt steeds meer verwacht. In het oerwoud van digitale mogelijkheden moet je precies die manier van communiceren vinden die bij jouw klant past.
3. Behoefte aan levenslang leren
Omdat technologie routinetaken automatiseert, wordt menselijke intelligentie steeds belangrijker. Verbeeldingskracht, empathie, creativiteit en vindingrijkheid zijn belangrijke factoren voor succes. Naarmate het tempo en de schaal van veranderingen blijven toenemen, wordt een steeds groter beroep gedaan op ons aanpassingsvermogen.
Een generatie geleden kon je je hele werkzame leven ‘teren’ op een universitaire studie. Vandaag de dag is, volgens een rapport van het World Economic Forum, ongeveer de helft van wat studenten leren tijdens een vierjarige technische opleiding verouderd tegen de tijd dat ze afstuderen. Levenslang leren is dus essentieel wil je mee kunnen gaan in de veranderingen. Een taak voor zowel werknemer als werkgever.
4. Kortere houdbaarheid van informatie
De toenemende snelheid waarmee nieuwe informatie wordt gecreëerd, zorgt ervoor dat de houdbaarheid ervan afneemt. Informatie komt in hapklare tweets, snaps en stories, en om dat te vertalen naar concrete actie vraagt nogal wat van ons. Toch is dat wel de sleutel tot bijna alles, van het verbeteren van de productiviteit en het stimuleren van innovatie tot het begrijpen van je klanten en het uitbreiden naar nieuwe markten.
Naar schatting wordt minder dan 0,5% van de aanwezige digitale gegevens ooit geanalyseerd en ingezet om de zakelijke prestaties te verbeteren. Volgens een recente studie van Harvard Business Review Analytic Services gelooft 63% van de managers in de kracht van kunstmatige intelligentie, machine learning en visualisatietools om enorme hoeveelheden gegevens om te zetten in nuttige inzichten. Slechts 14% gelooft daarentegen dat hun bedrijf ook werkelijk succesvol is in het benutten van deze kracht. Een enorm potentieel voor Power BI. Kijk hoe wij Power BI voor de bouw inzetten om informatie-vragen om te zetten naar bruikbare inzichten.
5. Groeiende impact van kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie en machine learning worden steeds belangrijker. En niet alleen in de fabriek, waar robots fysieke arbeid verrichten. Kunstmatige intelligentie of AI wordt ingezet bij het voorbereiden van onze belastingaangiften, helpt artsen bij het diagnosticeren van ziekten en stelt advocaten in staat in no-time grote databases van juridische beslissingen te doorzoeken om het precedent te vinden dat ze nodig hebben.
En dit is nog maar het begin. In de afgelopen jaren zijn grote stappen gezet op een aantal belangrijke gebieden van AI-onderzoek. Deze innovaties zullen een diepgaand effect hebben op de wereldeconomie. Volgens PwC zal AI in 2030 naar verwachting een toename van $ 15,77 miljard aan het wereldwijde BBP opleveren. Het zal grote implicaties hebben voor hoe wij werken. Ook zal kunstmatige intelligentie ons helpen meer te doen met ons kostbaarste bezit: tijd. Nog even, en we hebben allemaal een persoonlijke digitale assistent die onze agenda beheert, ons voorbereidt op vergaderingen, onze sociale activiteiten plant en onze auto’s bestuurt.
Kom langs en beleef het!
Een persoonlijke digitale assistent hebben we nog niet bij treeICT. Wel kun je bij ons zelf komen ervaren wat het slimme samenwerken kan opleveren. Kom gerust vrijblijvend langs om te kijken of een dagje bij ons te werken. Geen betere manier om je ook te laten inspireren door technologie!